2010-07-16

Äntligen en bättre gös!

I ärlighetens namn kan jag väl säga att mitt PB på gös har varit ytterst klent om man får säga så. Vad jag själv kan minnas har jag inte fått någon gös på över 2 kg på spö, knappast över 1,5 kg ens heller. Dock har jag en på 4,8 kg på min meritlista men den fångade jag på traditionell gäddangling för sisådär 10-12 år sen. Det ska väl sägas att mina seriöst riktade försök efter gös sträcker sig till ett sommarlov för ett antal år sen då jag fick ett antal gösar på dag fiske i mitt hemma vatten, dock höll ingen av dessa minimimåttet ens en gång.

Nu däremot när man skaffat sig en båt bättre rustad för trolling och fått i ordning en motor(för en gångs skull) så skulle det väl sitta hårt inne om man inte skulle kunna bli en någorlunda framgångsrik göstrollare. Vattnet för min tänkta satsning har blivit Övre Herten där det i alla fall har simmat grov gös en gång i tiden. En äldre kompis och hans bästa vän lyckades en sommar dra flera gösar på trolling i vikterna 5-6 kg. Det skall dock sägas att detta var för ungefär 15 år sen. Jag hade inga förhoppningar att dra några såna bjässar för folk har sagt att fisket efter gös har blivit sämre i denna sjö.



Jag kom väl igång med kvällens fiske framåt halv 11 tiden. Det blev ett laborerande med drivankare och inställningar av motorn för att få till en bra fart och att enkelt kunna reglera den. Äldre motorer kan ju vara lite kinkiga att få att gå bra på låga varv.
Strax efter 12-slaget kände jag att jag behövde lätta på trycket och luta mig lite graciöst över kanten på båten för att urinera då jag hör att det börjar knarra bakom ryggen på mig, då var det bara att göra sig färdig och ta spöt. Det skall sägas att jag var själv ute denna kväll. Efter en odramatisk fajt kunde jag till slut håva en bättre fisk, visste inte vad det var för nåt innan jag fick den i båten. Av fajten att döma gissade jag på en gös när jag mest fick släpa in den utan kamp utom några huvudskakningar vid båten. Som sagt var det en gös och jag fick höja mitt personbästa rejält med denna fisk på 3,58 kg och 73 cm. Denna var fisk var den enda kända kontakten jag hade under denna tur.

Får se om det blir några fler göspass innan det blir en vecka med flugfiske i Jämtland till veckan.

//Linus